כיצד לטפל בעץ לשימוש חיצוני
כשניגשים לגימור פטיואים, דקים או מבנים חיצוניים, עץ הוא אולי חומר הבנייה הנפוץ ביותר עלי אדמות. המתחרה היחיד שלו בתחום זה הוא בטון, אך השימוש בעץ קיים הרבה יותר זמן. עם זאת, לעץ תמיד הייתה בעיה אחת גדולה: הוא נרקב ומתפורר.
למרבה המזל, בני האדם המציאו במהלך ההיסטוריה דרכים חדשניות למנוע ריקבון זה. במאמר זה נעבור על כמה מהשיטות הנפוצות המשמשות לטיפול בעץ לשימוש חיצוני.
כיצד לטפל בעץ לשימוש חיצוני
ישנן מספר שיטות שונות באמצעותן ניתן לטפל בעץ לשימוש חיצוני. נעבור על כמה מהנפוצים שבהם. כל אחת מהאפשרויות הללו עשויה לעבוד או לא לעבוד עבורכם, אך חשוב להבין את כולן לפני שתקבלו החלטה.
איטום עץ
איטום עץ הוא אולי אחת הדרכים הבטוחות ביותר להגן על העץ שלכם מפני בליה וריקבון. איטום עץ עובד באופן דומה לטיפול בלחץ, רק ללא הלחץ. אוטמי עץ בדרך כלל מורכבים מסוג כלשהו של תרכובת פלסטיק או תערובת אקרילית. לאחר ניקוי ושיוף העץ יוצקים איטום על העץ, ניתן גם להשרות אותו בחומר איטום. כשהאיטום מתייבש, סנטימטרים ספורים של העץ מצופים בתרכובת פלסטיק.
קל מאוד ליישם את האיטום בעץ, ויהיה צורך למרוח אותו מחדש כל 1-5 שנים.
אם תבחרו ללכת עם אפשרות זו, שימו לב שהעים הרכים נקבוביים יותר, לכן ידרוש יותר איטום כדי להעניק לו הגנה מספקת. מצד אחד בחירה בעץ רך דורשת שימוש ביותר חומר איטום, מצד שני, עץ רך יותר יאפשר לאיטום להספג עמוק יותר.
שמן גימור
אתם בטח תוהים לעצמכם, כיצד אטמו אנשים את העץ שלהם לפני שהגיעו אוטמים על בסיס פלסטיק? התשובה היא שהם היו מטפלים בעץ עם גימורי שמן מסוגים שונים. איטום בשמן היא פעולה פשוטה יחסית והיא מעניקה לעץ מראה נחמד מאוד.
מרבית גימורי השמן המיוצרים לעץ עשויים מאחד משני דברים: שמן פשתן, או שמן טונג. זרעי פשתן מגיעים מצמח בשם פשתן, ואילו שמן טונג מגיע מעץ הטונג. שני הצמחים הללו מציעים מאפיינים דומים, אם כי הם שונים בתכלית.
אנו ממליצים במיוחד על גימור מסוג זה עבור עצים כהים כמו אגוז, מכיוון שרמת הברק הגבוהה באמת תוסיף הרבה למראה שלהם.
שמנים אלה נספגים אל תוך העץ, אך הם לא יספגו עמוק כמו כמה חומרים אחרים. ובכל זאת, הם יספקו משטח עמיד למים, וזו המטרה.
שמן פשתן שימש בדרך כלל לאיטום כלי נגינה ולמלאכות עץ יקרות אחרות, בעוד שלשמן טונג יש היסטוריה של שימוש (בסין במיוחד) שנמשכת אלפי שנים אחורה. מוצרים מסוימים יערבו את שני המרכיבים הללו, ואלה נמכרים לרוב בשם המסחרי "שמן דני".
שילוב הכתמה ואיטום
אם אתם מתקשים להחליט בין הכתמה לאיטום, תוכלו לעשות את שניהם בו זמנית. ישנם מספר מוצרים שונים המציעים גם הכתמה וגם איטום באותה התערובת. אם תבחרו לעשות את שני הדברים האלה, תוכלו לחסוך זמן על ידי ביצוע שניהם בבת אחת.
מוצרים אלה פשוטים מאוד מבחינת הרכבם. על ידי הוספת צבע לאיטום על בסיס פוליאוריטן, תקבלו משהו שצובע ואוטם בו זמנית. עץ בגוון בהיר באמת יכול להפיק תועלת מסוג זה של גימור. ציפויים על בסיס פוליאוריטן לרוב יצהיבו ויתפוגגו עם הזמן ויגרמו לעץ להראות מבוגר משנותיו. השפעה זו בולטת במיוחד בעת שימוש בעץ בהיר.
על ידי שימוש בשילוב של הכתמה ואיטום, תוכלו להבטיח שהעץ שלכם כהה מספיק כדי להסתיר כל שינוי צבע שאיטום הפלסטיק עלול לגרום. לא רק זאת, אלא שמוצרים אלה יכולים לספק יכולת מדויקת מאוד לקבוע את רמת הכהות של העץ שלכם. כמות הפיגמנט שנוספה לפוליאוריטן תקבע כמה כהה הגימור שתשיגו.
כדי להשתמש בשילוב של הכתמה ואיטום, פשוט בצעו את אותם השלבים שבהם הייתם משתמשים לאיטום העץ. יתכן שידרשו צעדים נוספים בעת הכנת המשטח, לכן הקפידו לקרוא את התווית בזהירות ולפעול על פי ההוראות.
לכות
לכות דומות מאוד לאיטום בעובדה שהן בדרך כלל עשויות מפוליאוריטן. עם זאת, קיימים גם לכות שמן רבות, אז מה מייחד אותן? הדבר שמבדיל בין לכה לגימור שמן הוא אופן פעולתן.
לכות לא נועדו להספג בתוך העץ, בניגוד לרוב האפשרויות האחרות שלנו. במקום זאת, הלכה יוצרת ציפוי אטום למים, הבנוי בשכבות עוקבות ליצירת שכבה חיצונית קשה. הלכה תתפקד כמו מעטפת השומרת על לחות לא רצויה וסופגת פגיעות ושריטות מבלי לסכן את העץ עצמו.
טיפול בלחץ
טיפול בלחץ הוא תהליך תעשייתי ולכן הוא לא אופציה לגימור עבור פרויקטים DIY. על ידי שימוש בתערובת של מים חמים, לחץ ומגוון חומרי שימור, העץ נספג בחומרים משמרים. והלחץ דוחף אותם עמוק לתוך סיבי העץ, כך שהוא מונע כל סיכוי לריקבון פנימי.
חומרים משמרים המשמשים בתהליך הם בדרך כלל נחושת אזול, נחושת אלקליין או תרכובת נחושת אחרת. מכיוון שנחושת עמידה להפליא בפני בליה, אין זה מפתיע מדי שישתמשו ברכיב זה. אם אתם קונים עצים שטופלו בלחץ והם נראים רטובים, אל דאגה- המים יתאדו, והחומרים המשמרים יישארו מאחור.
מסקנה
קיימים סוגים שונים של מוצרי איטום והכתמה, בהם תוכלו להשתמש כדי לאטום את פני השטח של העץ שלכם. כיסינו כאן את חמש האפשרויות הנפוצות ביותר והשימוש בהן.
אני מקווה שמאמר זה נתן לכם את הידע הנחוץ כדי לשמר את ריהוט העץ החיצוני שלכם. אל תטעו לחשוב שאתם לא צריכים לטפל בעץ, השתמשו באחת מהשיטות הללו כדי לגרום לעץ שלכם להחזיק שנים רבות.